sopa universal de verdures

Posted on 16/11/2010

0


Sopa de verdures fàcil, barata i universal

Un altre clàssic dels nostres menús, la sopa universal de verdures és un dels plats més senzills alhora que nutritius a l’abast de la cuinera precària. Ideal per sopadors, concerts i tot tipus d’events on calgui alimentar les masses revolucionàries!

Ingredients (30 a 60 persones):

–       2,5 kg de ceba (15 a 20 cebes mitjanes)

–       2,5 kg de patata (8 a 12 patates grans)

–       2,5 kg de x (verdures)

–       1/2 cabeça d’all

–      oli de girasol

–       sal

Material:

–       olla gran (aprox. 30-35 cm Ø, 40 cm alçada)

–      batedora

Elaboració:

  1. Tallar les cebes en peces grans (uns 8 trossos per ceba), tallar les patates en daus de tamany mitjà, pelar i tallar la resta de verdures.
  2. Cobrir superficialment el fons de l’olla amb oli de girasol, posar l’olla a foc lent i començar a sofregir la ceba. Afegirem uns pessics de sal per ajudar que la ceba suï.
  3. Quan la ceba comenci a caramel·litzar posar la resta de vegetals dins l’olla i afegir l’aigua necessària per tal que la mescla quedi coberta.
  4. Tapar l’olla, pujar el foc i deixar bullir fins que la patata estigui suficientment cuita (quan es desfaci al pressionar-la entre els dits).
  5. Passar tota la mescla per la batedora. Afegir sal i/o espècies al gust i sense por. Afegir aigua en funció de la consistència desitjada i el número de punx a alimentar.

Algunes de les infinites i ridículament simples variants de la sopa universal:

Sopa tropical de pastanaga:

x = 2 kg de pastanaga.

Un cop bullida la sopa i abans de batre la mescla, afegir 1/2 pinya natural o 1 mango o 1 llauna de pinya en conserva. Afegir un toc de pebre i arrel de gingebre al gust.

Crema de xampinyons:

x= 2,5 kg de xampinyons naturals.

Especiar amb nou moscada al gust.

Sopa de carbassó:

x= 2,5 kg de carbassó.

Especiar amb pebre.

Sopa de pèssols:

x= 2,5 kg de pèssols congelats.

Especiar amb pebre.

Crema de porros:

x= 2,5 kg de porros.

Especiar amb pebre i nou moscada. Opcionalment, un cop bullida la sopa i abans de batre la mescla, es poden afegir un parell de pomes golden.

Sopa fresca del container:

x= 2,5 kg de verdures variades reciclades.

Consells extra:

Prova a afegir 1 litre de llet de soja (sense sucre, a ser possible) un cop bullida la sopa per tal d’obtenir una consistència més cremosa.  Posa 4 o 5 tomàquets madurs a la mescla abans de passar-la per la batedora, improvitza amb totes les espècies que puguis expropiar del supermercat (romaní, alfàbrega fresca, menta, etc). Com veus, partint d’una base fixa les opcions són infinites: substitueix les cebes per porros, les patates per pastanagues, augmenta la quantitat d’all, posa-li un rajolí de salsa de soja, canvia les proporcions dels ingredients tant com vulguis i mescla tipus de verdures (col, carbassa, enciam…) per obtenir cada dia una sopa diferent!